Свештеник Никола Радовић јуче се сусрео са породицом једног од младића који је учествовао у немилом догађају, у ноћи 21. маја, када је дошло до узнемиравања њега и његове породице испред цркве Светог Николе у Старом Бару.

Отац Никола је добио позив од породице С.К. да их посети током бајрамских празника, чему се он, како истиче, „с посебном радошћу одазвао“, преноси Бар инфо.

“Након немилог догађаја нисам осећао ни срџбу, ни љутину, али ме је у међувремену опхрвао осећај туге којег нисам могао да се ослободим, пошто сам у себи доживљавао Бар као пример складног живота. Међутим, осећај туге је прошао када сам јуче ујутро добио позив од породице једног од младића да будем њихов гост за Бајрам, осетио сам мир у срцу. Доживео сам у Мркојевићима предивно гостопримство породице и њихових пријатеља, људски разговор и разумијевање. Изразии су још једном жаљење за све што се догодило, а сусрео сам се и са младићем који искрено показује покајање за све што се догодило. Уверио сам се да то што је урадио није породично васпитање, већ је био понешен масом”, навео је Радовић.

Он је истакао да њихов гест позива у оваквој ситуацији показује да Бар остаје град међунационалне толеранције и верског склада, којег не треба само речима да славимо, већ и делом да показујемо.

“Овакав пример породице, а и Бар је једна мала породица, показује да и на ширем плану тако може бити, где има људи – има и договора”, навео је Радовић.

Не бих волео да неко овог младића ни мрко погледа или му ружну реч упути, каже он.

“Треба га љубављу подстаћи и подржати. Оно што се десило не треба никад више да се понови, а сви морамо да радимо на љубави, слози и братском помирењу. Сви имамо право да погрешимо, а ко се искрено покаје, а овај младић сигурно јесте, морамо да га подржимо. Лако је судити, али пре свега треба опраштати”, каже Радовић.

Радовић каже да је та ситуација узнемирила грађане, па је поручио да нема разлога за бригу, и да је сада апсолутно спокојан.

“И због дивнога геста позива и због гостопримства, али и због чињенице да међукултурни, међуверски и међунационални склад у Бару постоји, у шта су ме увериле бројне поруке грађана све три вере који су ових дана изражавали тугу и жаљење због свега што се догодило”, навео је он.

“Морамо да наставимо да идемо једни код других на Бајраме, Божиће, Васкрсе, да проповедамо оно што проповеда свака вера, хришћанска или мухамеданска, Свето писмо или Куран, а то је љубав. Само на таквој основи, основи љубави, можемо да градимо нашу будућност”, рекао је за Бар Инфо и Радио Бар свештеник Никола Радовић.

 

serbiantimes.info

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име