Свети архијерејски сабор Српске православне цркве на свом овогодишњем редовном мајском годишњем засједању, у суботу 18. маја 2024. године, изабрао је два некадашња најбоља ђака, и професора најстарије средње школе у Црној Гори, Богословије Светог Петра Цетињског на Цетињу за епископа и ректора.

За викарног епископа диоклијског, изабран је игуман Цетињског манастира протосинђел Пајсије Ђерковић, а за ректора Цетињске богословије изабран је досадашњи вршилац дужности ректора протојереј Благоје Рајковић.

Кратка биографија Владике Пајсија

Протосинђел Пајсије, игуман Цетињског манастира, прије монашења Дарко Ђерковић, рођен је 20. фебруара 1992. године у Пљевљима, од оца Милуна и мајке Милијане.

Одрастао је на Жабљаку, подно Дурмитора, гдје је завршио основну школу.

Богословију Светог Петра Цетињског на Цетињу уписао је 2007. и завршио 2012. године, са одличним успјехом. Послије завршене средње богословске школе, љубав према даљем усавршавању у богословској науци одвела га је на Богословски факултет Аристотеловог универзитета у Солуну, гдје је дипломирао у јуну 2017. године. У току студија у два наврата боравио је у Бечу, похађајући часове њемачког језика.

По повратку из Солуна ступио је као искушеник у братство манастира Ђурђеви Ступови код Берана. Монашки постриг примио је 7/20. новембра 2017. године из руку Епископа будимљанско-никшићког г. Јоаникија, добивши име Пајсије по Светоме Пајсију Јањевцу, патријарху српском. У чин јерођакона рукоположен је наредног дана, на Аранђеловдан 8/21. новембра 2017. године. По благослову надлежног епархијског архијереја академску 2018/2019. годину је провео на студијском усавршавању у Санкт Петербургу, гдје је похађао часове руског језика, пратио наставу на Православној духовној академији и свештенослужио у Светотројицкој Александро-невској лаври. Исте школске године, за вријеме зимског распуста 16/29. децембра 2018. године, рукоположен је у чин јеромонаха у манастиру свога пострига.

Вративши се из Русије, обављао је разна послушања у манастиру. За настојатеља манастира Ђурђеви Ступови постављен је на празник Часних верига Светог апостола Петра 16/29. јануара 2021. године.

Послије избора Епископа Јоаникија за Митрополита црногорско-приморског, на његов позив, јеромонах Пајсије 1. јула 2021. године са дијелом братства прелази у Цетињски манастир. Послушање настојатеља манастира преузео је у септембру исте године, послије устоличења дотадашњег игумана Епископа диоклијског Методија за Епархијског архијереја Епископије будимљанско-никшићке. У достојанство протосинђела произведен је на празник Зачећа Светог Јована Крститеља 23. септембра/6. октобра 2021. године у Цетињском манастиру.

У току школске 2022/2023. године, по одлуци Светог архијерејског синода СПЦ, предавао је Свето писмо Новог завјета и Агиологију у Богословији Светог Петра Цетињског. Од лета 2023. године налази се на годишњем студијском програму у Лондону, гдје похађа наставу енглеског језика.

Говори новогрчки, руски, енглески и њемачки језик.

Кратка биографија ректора Цетињске богословије протојереја Благоја Рајковића

Рођен је 12. октобра 1982. године у Чачку, гдје је завршио основну школу. Петоразредну Богословију уписује 1997. на Цетињу и завршава 2002. После Богословије уписао је Православни богословски факултет у Београду, на коме је дипломирао 2009. Упоредо са Богословским, студирао је Философски факултет, смјер за Класичне науке у Београду, на коме је апсолвирао.

По одлуци СА Синода СПЦ од школске 2006/2007. ради као предавач у Цетињској богословији.

Од септембра 2014. до августа 2017. године налазио се на богословско-научном усавршавању на Богословском факултету Аристотеловог универзитета у Солуну. Положио је професорски испит дана 29. априла 2015. године у Београдској богословији, одбранивши пред комисијом СА Синода рад из Историје СПЦ на тему Арсеније Брадваровић – митрополит црногорско-приморски (1947-1960).

У чин ђакона рукоположен је на Петровдан 2019. године, а у чин презвитера 10. јула 2022. Чином протојереја одликован је на празник Свете Петке 27. октобра 2022. године.

За вршиоца дужности ректора Цетињске Богословије постављен је одлуком Светог архијерејског синода СПЦ бр. 822/ зап. 521 од 23. јуна 2022. године.

Честитамо новоизабраном владици диоклијском Пајсију Ђерковићу и ректору Цетињске богословије протојереју Благоју Рајковићу, на многаја и благаја љета. Аксиос.

 

 

 

 

Александар Вујовић,

професор Цетињске богословије

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име