Најмање два првојерарха Кипарске православне цркве и надаље протестују због признања расколничке „Православне цркве Украјине“ и њеног поглавара „митрополита“ Епифанија Думенка.

У недељу је архимандрит Тихик (Виронис) хиротоносан за митрополита пафоског. Литургија, којом је началствовао архиепископ Георгије, одржана је у катедрали Свете Варваре у Пафосу. Митрополија пафоска се сматра другом по важности епархијом у Кипарској цркви. И садашњи предстојатељ и његов претходник, архиепископ Хризостом, служили су као митрополити пафоски пре избора на првостолни трон.

Међутим, док је на богослужењу саслуживало 12 чланова Светог Синода, било је приметно одсуство – Његовог Високопреосвештенства митрополита морфујског Неофита. На званичном сајту Кипарске цркве посебно се наводи да је он био одсутан јер се „не слаже са поменом митрополита кијевског и све Украјине Епифанија“.

Његово Високопреосвештенство се уздржао и од устоличења архиепископа Георгија у јануару, јер је више волео да „остане у својој скромној келији, молећи се, како за Његово Блаженство Архиепископа кипарског, тако и за прогоњеног Његовог Блаженства митрополита кијевског и све Украјине Онуфрија“.

Даље, док је десетак архијереја саслуживало, у званичном извештају се такође помиње да је Његово Високопреосвештенство митрополит кикоски Никифор био присутан, али није служио, што је такође било због његовог става према украјинским расколницима, наводи Екклисиа Онлине.

Након што је архиепископ Хризостом почео да на Литургији помиње расколника Думенка у јесен 2020, четворица Кипрана—митрополит кикоски Никифор, митрополит лимасолски Атанасије, митрополит тамаски Исаија, и епископ амантунтски Николај — издали су веома снажну заједничку изјаву против ове једностране и антиканонске одлуке.

Митрополит кикоски је чак написао и детаљно канонско истраживачко дело, показујући да је Константинопољ деловао изван оквира својих овлашћења док се умешао у Украјину, и да се „Православна црква Украјине“ састоји од непосвећених и безблагодатних расколника (књига је преведена на енглески).

Међутим, кипарски Синод је изгласао „да се не противи“ одлуци свог предстојатеља, а неколико архијереја је недавно заузело блажи став или је потпуно променило став.

Док је митрополит Атанасије лимасолски рано отишао са Литургије када је архиепископ Хризостом први пут поменуо Думенка пре три године, касније је саслуживао са њим и саслуживао је и са архиепископом Георгијем, који такође снажно подржава расколнике.

У новембру, док се Кипарска црква спремала да изабере новог предстојатеља, митрополит Атанасије је рекао да ко год буде изабран треба да настави да помиње Думенка, поштујући тако одлуку Синода. У другој изјави он је посебно разјаснио да ће и сам поменути Думенка ако буде изабран, иако није дао никакве назнаке да се његов лични став по том питању променио.

Митрополит тамаски Исаија је, с друге стране, потпуно променио свој став. Док је такође првобитно одбио да саслужује са архиепископом Хризостомом, све док је помињао расколнике, јерарх Тамасоса сада у потпуности подржава расколнике и мешање Цариграда у Украјину. Чак је у новембру у Цариграду саслуживао са расколницима.

 

 

orthochristian.com

 

Са енглеског превео протођакон др Радомир Ракић

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име