(Pixabay)

АТИНА – Грчка православна црква позвала је на екскомуникацију посланика који су гласали за недавно усвојени закон којим се легализују истополни бракови.

У отвореном писму епископа Амбросија позива се да премијер Грчке Киријскос Мицотакис и 175 посланика који су подржали закон буду екскомуницирани.

„Наша православна црква је под опсадом… Треба направити револуцију против свих оних који разводњавају закон Божији. Протагониста овог моралног злочина, премијер Грчке и 175 посланика у грчком парламенту, треба да буду екскомуницирани”, наводи се у писму, преноси Гардијан.

Црква је оптужила посланике да су починили „најдубљу духовну и моралну грешку” када су подржали закон усвојен 15. фебруара, а бискупија на Крфу објавила је да двојица посланика са острва, који су подржали закон, не могу себе да сматрају члановима цркве и забранила им је учешће у верским обредима.

„Тражимо од њих да се покају, у супротном аутоматски ће бити искључени из хришћанског обреда причешћа и других црквених обреда”, навела је епископија.

Грчка је постала прва православна хришћанска нација на свету која је усвојила закон који дозвољава истополне бракове, а сам закон подржао је и премијер Грчке Киријакос Мицотакис.

Спорни закон подразумева и признавање родитељских права геј парова, иако им није дозвољено да имају децу сурогат мајчинством. Због закона и Мицотакис се суочио са оштрим критикама православне цркве која закон описује као „чисто зло”, док је архиепископ Јероним, који се сматра умереним у црквеној хијерархији предложио да се гласање стави на народни референдум.

Црква сматра да ће закон довести до тога да истополни парови захтевају и друга права и да ће довести до распада грчке породице и друштва. Због закона је и Свети синод саопштио да служба 24. марта којом се обележава Недеља православља нец́е бити одржана у престоничкој цркви, где се традиционално слави, већ у мањој цркви и на ту литургију није позвана председница Грчке Катерина Сакеларопулу, преноси Танјуг.

 

Магазин Политика

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име