Пожар у катедрали Нотр Дам избио је 15. априла 2019. године око 18.50 испод крова катедрале Нотр Дам у Паризу, а угашен је петнаест сати касније. У пожару су изгорели кров и кула на крову, а унутрашњост катедрале, горњи зидови и прозори су тешко оштећени. Већу штету спречио је камени плафон који је задржавао кров у пламену док се урушавао. Многа уметничка дела и друге реликвије су евакуисане, а док су неке које су остале унутра уништене или оштећене. Два пара оргуља и три розете из 13. века су претрпеле малу или никакву штету.

Дванаест сати након почетка пожара прикупљено је преко 900 милиона евра донација од појединаца, компанија и институција за реконструкцију катедрале.

Нотр Дам је катедрала посвећена Богородици Марији саграђена у готичком стилу на реци Сени (франц. Ла Сеине). Налази се на југоистоку острва Сите у средишту Париза на реци Сени. Вековима је била највиша париска грађевина, те данас у граду и у целој Француској представља симбол највише вредности.

Изградња је започела на подстицај бискупа Мориса де Салија, те се протегнула кроз више од два века, од 1163. године све до половине 14. века. Након револуционарних немира на катедрали су предузети значајни и често оспорени реновациони подухвати које је водио архитект Ежен Виоле ле Дик и током којих су у структуру и архитектуру катедрале уведени нови елементи и мотиви.[1] Ови подувати су разлог што уметнички стил катедрале није јединствен, иако су превладавајући елементи ране и класичне готике. Две розете које се налазе на крајевима трансепта највеће су розете у Европи.

Катедрала Нотр Дам грађевина је снажног симболичног значења како за Католичку цркву у Француској тако и за свеукупно француско друштво. Била је место бројних значанијх догађаја француске историје. Током средњег века била је жупна црква те је 1239. године у њу пристигла реликвија која се према традицији сматра Христовом трновом круном. Године 1804, уз присуство папе Пија ВИИ у катедрали је окруњен Наполеон. Након што је 1944. године Париз ослобођен од немачке окупације, под сводовима катедрале певала се химна Магнификат, а 1970. у њој су се одвили погребни обреди француског председника Де Гала.

Пожар у којем је изгорела француска катедрала није једини трагичан догађај који се десио 15. априла.

Навешћеммо још неке.

  1. – На првом путовању из Велике Британије у САД, за само два сата и 20 минута, потонуо је тада највећи и најлуксузнији путнички брод „непотопиви“, Титаник, након што је великом брзином ударио у ледени брег. Од 2.224 путника и чланова посаде погинуло је њих 1.523.
  2. – У земљотресу на Црногоском приморју погинуло више од сто људи, док је око 600 повријеђено, а више од 80.000 остало без крова.
  3. – Ратно ваздухопловство САД бомбардовало је Триполи и Бенгази, десет дана после експлозије у дискотеци у Берлину у којој су погинула два америчка војника, за шта је Вашингтон окривио Либију. У бомбардовању је погинуо 41 Либијац, укључујући дјевојчицу коју је усвојио председник Либије Моамер ел Гадафи.
  4. – Приликом рушења трибине на стадиону енглеског фудбалског клуба „Шефилд“ погинуло 108 и повријеђено више од 200 људи, зато што су у већ крцат стадион пуштене нове хиљаде навијача.
  5. – У пожару који је захватио шаторско насеље муслиманских ходочасника близу Меке у Саудијској Арабији погинуле 343 особе.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име