Његово Преосвештенство Епископ буеносајрески и јужно-централноамерички и администратор Митрополије загребачко-љубљанске г. Кирило служио је 9. јула 2023. љета Господњег, на празник Преподобног Давида Солунског, свету архијерејску Литургију у храму Светог Симеона Мироточивог на Немањином граду у Подгорици.

Владика је беседио о јеванђелском зачалу о исцељењу гадаринских бесомучника у коме се Господ представља као исцјелитељ душе и тела:

– У овоме Јеванђељу описују се два болесника који су у земљи гергесинској пребивали у гробовима и под утицајем разних демонских сила нападали људе. Демон не само што обеспокоји појединачнога човјека, него он обеспокоји и друге људе кроз њега. Користи човјека као оруђе да би чинио зло у свијету и таквог болесника Господ је исцијелио својим присуством и наређењем духу нечистоме да изађе из тога човјека. Демони су ту показали вјеру вишу него што имају људи, па је дух нечисти рекао, али не са радошћу као што би човјек рекао кад види Господа, него са мржњом, негодовањем: Зашто си дошао прије времена да нас мучиш, Сине Божји? Дакле они су Га исповиједили као Сина Божјега прије него што је то учинио Његов народ Израиљ. Зато Господ и прекоријева свој народ који је чуо свједочење од нечистога духа да је Он Син Божји. Демони су молили Господа да им дозволи да иду у крдо свиња и Он им је то допустио. И то крдо од неколико хиљада свиња није могла издржати ту демонску силу него се сјурило одмах у језеро и извршило самоубиство. Демон је хтио и са човјеком то да уради, јер он прије свега је човјекоубица, али та два човјека су некако успијевали да му се благодаћу Божјом супроставе, јер их је Господ и чувао за то дјело које је требало да изврши, да покаже народу своју силу и своју месијанску улогу у овом свијету. Господ наш Исус Христос је исцијелио ту болест за коју медицина до дан данас нема никаквог решења нити лијека. И не само да је Он то радио, него су то радили и Његови ученици.

Чуда су чинили и Свети апостоли Петар и Павле облагодаћени Духом Светим и енергијом Божјом. Свети Божји људи могли су да лијече и лијече до дан данас. Свједоци смо многих чудеса која се догађају код кивота Светог Василија Острошкога, а многи су још за живота чудотворили. Као диван навешћемо Светог Луку, Архиепископа кримског,  чија чудеса су се пројавила у васељенској Цркви, све Цркве га поштују и моле му се. Он је користио љекарско умијеће, био је хирург и помагао људима. Постао је епископ и почео да примјењује молитву и исцјељује људе, једно вријеме заједно молитвом и љекарским умијећем, као и други исцјелитељи, Пантелејмон, Козма и Дамјан… Међутим, како се ближио крају свог живота, он је све више исцјељивао само молитвом људе и то од најтежих болести за које медицина нема лијека. Дакле, врховни љекар увијек и јесте и остаје Господ наш и Његова благодат. Сва љекарска умијећа Господ нам је дао да их користимо, да нам помажу, али треба да знамо да се у свом животу све више ослањамо на Божје силе и снаге, а све мање на своје умијеће. То наше знање је ограничено и чак често пута може да нас одведе и на странпутице и на, не дај Боже, одступљење од вјере, јер је људски разум по својој природи горд, хладан и треба га смиравати созерцатељском силом, умом, нусом, који је осјећајан, који је врућ и он се храни молитвом и созерцањем. Да би се човјек избавио од личног егоизма обавезно треба да подгријава ту силу душе која се храни молитвом, созерцањем, читањем Светог писма и онда кроз то Господ спознаје ограниченост расуђивања.

Технолошки напредак од почетка 20. вијека па до данас, чији смо свједоци, узроковао је у нашим православним народима многе обмане људског гордог разума. Изабрано створење Божје је човјек и немојмо да правимо идоле од дјела руку својих, вавилонске куле и разне такве ствари. Како каже Његош, човјек је Творца твар изабрана и он је највиша тајна и дакле немојте да мислите да је телефон, компјутер… савршенији од вас. Човјек прима невидљиве таласе, али не материјалне као тај телефон, који је мртав ако га не укључиш у струју, него човјек прима нетварне енергије свемогућега Творца и зато је Црква управо таква заједница људи. Веза људи у Цркви је нетварна енергија Духа Светога којом нас Он надахњује и даје свакоме дар по мјери вјере. Тај Дух Свети давао је и даје у Цркви Божјој дар исцјељења који је савршенији, моћнији од било које науке људске. Свети Сава нас је учио да Црква, болница и школа требају увијек заједно да раде, али наравно Црква као круна свега знања, да заједно раде на исцјељењу човјека духовном, душевном, менталном и тјелесном. Да држава, наука, здравство, школство може без Цркве приче су атеистичке, антихристове приче којим жели да нас одвоји од Цркве, од благодати Божје. Нажалост, било је времена кад су многи људи такве приче слушали. Видјели смо до чега је то довело, има и данас таквих људи, криза је велика вјере. Слава Богу што се овдје пробудила вјера у народу, тај огањ вјере, огањ Духа Светога и што овај народ прије свега слуша свога Митрополита, своју Цркву и то је и гарант опстанка овог народа као православног, као оног који се спасава до краја свијета. Амин, Боже дај. Живели, срећан васкрсни дан!

Извор: Митрополија црногорско-приморска

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име