Savremeni svet je već sam stvorio jedan začarani krug iz koga se sve teže može izvući. Ekološki problemi, sve manje izvora energije budući da su oni prekomerno iscrpljivani i uništavani, pojava bezbroj novih nepoznatih bolesti koje su upravo proizvod ovakve naučne medicine, sve više ugrožavaju čoveka. Mnogi nagomilani društveni problemi međunarodnog karaktera, a koji su i sami proizvod potrošačkog svetskog sistema, ozbiljno prete da definitivno unište svet. U ovakvoj stvarnosti šta treba činiti da bi se svet spasao? Odustajanje od proizvodnje novih lekova je isto toliko opasno koliko i njihovo nastavljanje. Proizvodnja sve novih tehnologija kojom će se ublažiti ekološka kriza, prouzrokuje novu. Da li uopšte, pitamo se, ima načina da svet izađe iz krize u koju je zapao?

Jedino rešenje, čini se leži u promeni samih temelja na kojima je savremena civilizacija i stvorena. To svakako nije lako; zahteva drugačije vrednovanje života i sveta, traži jedan drugačiji način života. A taj drugačiji način života; ma koliko neuverljivo zvučalo, može da ponudi jedino Pravoslavlje. Život koji će u svome temelju imati Pravoslavnu liturgiju. S toga svako vraćanje Pravoslavnom predanju, a to i nije vraćanje, to je spasonosni hod napred, predstavlja nadu u spasenje sveta.

PRAVOSLAVLJE – NADA ZA BUDUĆNOST SVETA

Danas, mnogi neprijatelji Crkve, ali na žalost i njeni prijatelji, žele da Crkva ostane po strani svih svetskih problema. Misle da Crkva ne treba da se njima bavi da ne bi izgubila svoju suštinu. Međutim, svi oni zaboravljaju da je suština Crkve upravo u tome da spasava svet. Pravoslavna Crkva danas, možda više nego ikada ima potrebu da se njen glas čuje na širem svetskom planu. Međutim, njena je odgovornost utoliko veća što taj glas treba da nosi njeno autentično predanje. Predanje koje upravo izvire iz Liturgije i koje postavlja život sveta na liturgijskim osnovama, a koje skoro da se zaboravilo i u samoj Pravoslavnoj Crkvi. Novija fizika sa svojim otkrićima sve više potvrđuje to Pravoslavno liturgijsko predanje koje je utkano u ipostas svega što postoji, i zato je glas Pravoslavlja gotovo presudan u stvaranju novog načina života, u cilju spasenja sveta.

Dakle, Pravoslavlje počevši od svoga učenja o Bogu koji je jedan ali nije sam već, slobodna i neraskidiva Zajednica triju Ličnosti najozbiljnije može da promeni individualistički način postojanja čoveka. Time bi ono moglo da postavi nove temelje postojanja i vrednovanja života, pokazujući pre svega da ličnost čoveka ne može da izvire iz čoveka kao individue, već iz zajednice sa Drugim. I još više od toga, da je ta i takva ličnost osnov postojanja i same prirode. Pored toga tu je i asketski, monaški način života koji jedini može izlečiti savremeni svet od njegove sadašnje razorne potrošačke groznice. I da ne nabrajamo mnoge druge aspekte Pravoslavnog života.

Jednom rečju, Pravoslavlje sa svojim predanjem jeste jedini pravi zalog budućnosti sveta.

 

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku, preuzmite našu aplikaciju za ANDROID

grigorijepalama.wordpress.com

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime