С обзиром на веома тешку ситуацију на Косову и Метохији, где наш народ тренутно живи у безбедоносној неизвесности и осећању потпуног одсуства основих права и слобода, а посебно након најновије серије хапшења и злостављања ухапшених Срба, као надлежни архијереј са пуном пастирском одговорношћу донели смо следећу одлуку:

Видовдански парастос, који се низ година традиционално одржава пред спомеником косовским јунацима на Газиместану, ове године биће одржан 28. јуна  у манастиру Грачаници након свете Литургије. Сматрамо да је оваква одлука једино одговорно решење у ситуацији у којој, ми и српски народ у целини, немамо елементарно поверење да безбедност и нормалне услове за одржавање парастоса на Газиместану тренутно може да обезбеди косовска полиција.

Епархија рашко-призренска ће од КФОР-а затражити додатну заштиту у току овогодишње прославе. Истичемо да први пут, од завршетка оружаног сукоба на Косову и Метохији 1999. године, доносимо овакву одлуку, што показује озбиљност садашње ситуације, али и наше потпуно неповерење у постојеће институције у Приштини, које су, нажалост, међуетничке односе на Косову и Метохији довеле на најнижи ниво у последње 24 године.

Извор: Кабинет Епископа рашко-призренског

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име