Потпредседник Владе и министар одбране г. Милош Вучевић посетио је 13. новембра 2023. године Верско добротворно старатељство у Београду – добротворну организацију која делује у оквирима Српске Православне Цркве. Посета је организована ради успостављања сарадње наведене организације са Војномедицинском академијом, с циљем пружања медицинске помоћи корисницима услуга Старатељства.

Министар Вучевић се састао Преосвећеним Епископом топличким г. Петром, викаром Патријарха српског и координатором хуманитарних активности ВДС-а, са којим је разговарао о могућностима успостављања сарадње како би корисницима услуга Старатељства, у случају потребе, била пружена медицинска помоћ. Министар одбране захвалио је патријарху Порфирију и епископу Петру на гостопримству и на прилици да види како функционише и ради Верско добротворно старатељство и, како је истакао, „да потврдимо да као друштво јесмо солидарни, одговорни, да имамо емпатију према нашим суграђанима и сународницима којима је подршка у једном делу живота потребна”.

– Да не окрећемо главу на другу страну када се неко нађе у проблему, да разумемо да и наша Црква није само ангажована у верским објектима, него има шири друштвени карактер, али и да покажемо и да је Министарство одбране партнер у бризи о свим нашим грађанима. Поносан сам на Управу за војно здравство, на Војномедицинску академију, што смо постигли споразум са Верским добротворним старатељством да наши лекари волонтирају и пружају здравствену подршку и негу свим нашим суграђанима, сународницима, који користе услуге ВДС-а у Београду – рекао је министар Вучевић и захвалио свим волонтерима који раде у тој организацији.

Министар одбране захвалио је и епископу Петру на његовом раду, ангажману и посвећености и истакао да је поносан на лекаре, официре и све оне који су ангажовани.

– Захвалан сам и Министарству здравља што је партнер у овом процесу. Не бисмо могли ни без наших колега из Министарства здравља да направимо овај „људско-победнички“ тим. Овде је питање живота и бриге о људима. Овде се показује да ли је неко добар човек, а не да ли је добар математичар, економиста, правник, официр. Овде је питање људскости и хуманости. Захвалан сам на прилици да сазнам шта све ради ВДС и на подршци коју су Министарство одбране и Министарство здравља данас пружили Старатељства да настави да још снажније и боље брине о нашим људима – поручио је министар Вучевић.

Епископ топлички Петар истакао је значај данашње посете министра одбране и представника Управе за војно здравство Верском добротворном старатељству, јер је постигнут договор да од данас корисници услуга ове организације могу по потреби и према процени лекара да буду упућени у Војномедицинску академију, односно Центар за хитну помоћ ВМА.

– ВДС већ дуги низ година се бави хуманитарним радом. Најпознатија је наша Црквена кухиња, која уназад годинама, на дневном нивоу за наше кориснике обезбеди 2000 бесплатних оброка. Међутим, то није наша једина активност. Особито имајући у виду да су наши корисници најчешће људи који припадају најнижем социјалном слоју, тј бескућници, који живе у врло тешким нездравим условима. Људи које често немају чак ни лична документа. Отуда се и јавила једна посебна потреба и с благословом Његове Светости Патријарха српског господина Порфирија кренули смо у тај један подухват, тј у сарадњи са приватном болницом «Визим» овде у нашим просторијама отворили смо једну малу клинику, једну амбуланту. Да бисмо могли просто да тим људима олакшамо живот на свакодневном нивоу. Имајући у виду да је ово тек у неком повоју и да су наше могућности ограничене, данас сам посебно радостан и благодарим живоме Богу али благодарим и мистру Вучевићу, Управи за војно здравство, ВМА, особито одељењу за хитну помоћ, што смо данас успоставили ту сарадњу. Наиме, од данас па убудуће, лекари, волонтери, који иначе овде бесплатно пружају лекарске прегледе нашим корисницима, моћиће када они то процене као такво да је потребан некакав озбиљнији преглед или интервенција, да их упуте на хитну помоћ ВМА и то је заиста богоугодна, дивна и велика ствар. Не могу а да не кажем, ево ту су међу нама и два пуковника официра врсна лекара, који су већ данас се пријавили да између осталог буду и волонтери овде у ВДС-у ту је дакле господин Ратковић који је кардиолог и господин Јовановић који је хирург и њима овом приликом желим да се захвалим. Подсетио бих све на Христове речи: “када помогосте једном од ових малих, мени сте учинили”. Због тога, благодарећи Богу, благодарим и свима који учествују и који ће учествовати у овој организацији, да им дарује небески благослов. – рекао је епископ топлички Петар.

Верско добротворно старатељство је добротворна организација која спроводи различите хуманитарне активности, с циљем пружања помоћи свима којима је то потребно. На челу Старатељства, као председник, налази се Његова Светост Патријарх српски Порфирије.

Данашњој посети присуствовали су помоћник министра одбране за буџет и финансије Kатарина Павичић, шефови кабинета потпредседника Владе и министра одбране Жарко Мићин и бригадни генерал Горан Момчиловић, представници Управе за војно здравство Министарства одбране и представници Министарства здравља.

 

Извор: СПЦ, Чудо

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име