Ако се сећате ратне пропаганде 90 -тих у „светским“ медијима, када су (сви) Срби били означени као „лоши момци“, присетићете се да су тада чињенице биле небитне. Битна је била јачина негативног утиска који је пропаганда остављала на јавност. До те мере да слушаоци тих „вести“, широм света, често нису знали ни где је Србија, ни да ли су Serbia и Siberia исто, а још мање ко су Срби, али су знали да су Срби „лоши момци“.
Исто тако је и данас са пропагандом против СПЦ. За пропагандни рат чињенице нису битне. Циљ је стварање негативних асоцијација и утисака не би ли они који су изложени овој врсти пропаганде научили само једну једину ствар, а то је ко су „лоши момци“ у СПЦ на првом месту, а затим и да је цела СПЦ у ствари „лош момак“. Другим, народским, речима ради се о продаји магле.
Последња у низу пропагандних емисија овог типа јесте епизода из серијала „Јунаци доба злог“ усмерена против Епископа бачког, али и СПЦ у целини. По поменутом пропагандном рецепту, емисија је означила Епископа бачког као „лошег момка“, а неке друге као (привремено) „добре момке“. Привремено, јер неће дуго ни они бити „добри“. Њихова „доброта“ је само тренутно пропагандно утилитарна да би малкице прикрила чињеницу да је посреди непријатељство према целој Цркви.
Ипак за сваког макар и минимално верски образованог човека овај логодијаретични пропагандни имагинаријум представља једно специфично искушење. Доводи нас у ситуацију да имамо неодољиву жељу да се грохотом смејемо туђој глупости, а примереније би било да актере сажаљевамо. Како год, имали бисмо потешкоће да одлучимо одакле да почнемо. Да ли од „експертских, теолошких“ закључака, да се верујући „причешћују нафором“, или од „византолошких“ закључака, да је творац идеје о симфонији Цркве и државе преподобни Јустин Ћелијски, или „политиколошких“, да је кобасицијада „државни посао“, или „полиглотских“ са „primus inter PARUS“, па све до „канонских“, са „ако ико зна каноне, знају Грци!“.
Па, ако ико зна да препозна шта је пропаганда, знају Срби.
Фејсбук Ведран Гагић

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име