Примање у канонско и евхаристијско јединство је саборни и литургијски акт као што је све у Цркви саборно и литургијско. Црква није бирократска установа, централни комитет, нити било шта слично па да се евхаристијско јединство обнавља саопштењима и указима него искључиво одлукама Сабора с литургијском потврдом. Имајући у виду ту основну теолошку истину, приче око тога да је Фанар својим Саопштењем које је уследило НАКОН што су дознали да СПЦ и МПЦ разговарају вратио МПЦ у евхаристијско јединство јесу бесмислице изречене од људи који нису теолошки потковани или су то просто нечија злонамерна наклапања.
Према томе, Македонска Православна Црква је примљена у јединство искључиво актом саборне одлуке СА Сабора СПЦ у чије се окриље Црква у Македонији вратила кроз покајање, што је увек био једини пут и начин. Исто тако, по измирењу, њена аутокефалност је сада проглашена саборном одлуком СА Сабора СПЦ донетом претходне недеље и озваничене данашњом литургијском потврдом и свенародним обзнањивањем истога.
Све остало јесу технички детаљи од другостепеног или још мањег значаја. Они који тим споредним детаљима настоје да дају водећи значај то чине из неких својих вероватно (гео)политичких, или како Сабор лепо рече, (црквено)политичких побуда.
Истина је једноставна. МПЦ је добила статус аутономије од СПЦ, а данас и аутокефалије. Остале помесне Цркве су позване да прихвате тај саборни и литургијски акт којим је наша помесна Црква изнедрила нову помесну Цркву.
На многаја љета Македонској Православној Цркви – Охридској Архиепископији!
Фејсбук Ведран Гагић

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име