Svetli utorak, Vaskrsni utorak (grč: Τρίτη Διακαινησίμου), drugi dan po Vaskrsu, kada se nastavlja proslavljanje najvećeg hrišćanskog praznika – Vaskrsa, kako u Crkvenim bogosluženjima, tako i u domovima Pravoslavnih vernika. Službe su iste kao i prethodna dva dana.

Novozavetna čitanja u utorak svetle sedmice, sa poukom svetog i Bogonosnog Teofana Zatvornika.

Dap. 4 zač. (II, 14-21)

U dane one, stade Petar sa jedanaestoricom i podiže glas svoj i reče im: Ljudi Judejci, i svi vi koji boravite u Jerusalimu: ovo neka vam je na znanje, i saslušajte riječi moje. Jer ovi nisu pijani kao što vi mislite, jer je tek treći čas dana. Nego je to ono što je rekao prorok Joil: I biće u posljednje dane, govori Gospod, izliću od Duha mojega na svako tijelo, i proricaće sinovi vaši i kćeri vaše, i mladići vaši vidjeće viđenja i starci vaši sanjaće snove. Pa i na sluge svoje i na sluškinje svoje u te dane izliću od Duha mojega, i proricaće. I daću čudesa gore na nebu i znake dolje na zemlji: krv i oganj i pušenje dima. Sunce će se pretvoriti u tamu i mjesec u krv prije nego dođe veliki i slavni Dan Gospodnji. I biće da će se spasti svaki koji prizove ime Gospodnje.

Lk. 113 zač. (XXIV, 12-35)

U vreme ono, Petar ustade pa otrča na grob, i nagnuvši se vidje samo pokrove gdje leže, i otide čudeći se u sebi tome što se dogodilo. I gle, dvojica od njih iđahu u onaj dan u selo koje bijaše udaljeno od Jerusalima šezdeset stadija i zvaše se Emaus. I oni govorahu među sobom o svim ovim događajima. I dok oni razgovarahu i raspravljahu, približi se i sam Isus i iđaše s njima. Ali oči njihove bjehu zadržane da ga ne poznaju. A on im reče: Kakav je to razgovor koji vodite među sobom idući, i što ste neveseli? A jedan, po imenu Kleopa, odgovarajući reče mu: Zar si ti jedini stranac u Jerusalimu, i zar nisi saznao šta se u njemu zbilo ovih dana? I reče im: Šta? A oni mu rekoše: O Isusu Nazarećaninu, koji bješe čovjek prorok, silan na djelu i u riječi pred Bogom i svim narodom; kako ga predadoše prvosveštenici i knezovi naši da bude osuđen na smrt, i razapeše ga? A mi se nadasmo da je on taj koji će izbaviti Izrailja. Ali povrh svega toga, ovo je danas treći dan otkako se ovo dogodi. A zaprepastiše nas i neke žene između nas koje su bile rano na grobu, pa ne našavši tijelo njegovo, dođoše govoreći da su vidjele i pojavu anđela koji govorahu da je on živ. I neki od naših otidoše na grob, i nađoše tako kao što i žene kazaše, ali njega ne vidješe. A on im reče: O bezumni i sporoga srca za vjerovanje u sve što govoriše proroci! Nije li trebalo da Hristos to pretrpi i da uđe u slavu svoju? I počevši od Mojseja i od sviju Proroka razjasni im što je u svim Pismima o njemu pisano. I približiše se selu u koje iđahu, i on se činjaše da hoće dalje da ide. A oni ga ustavljahu govoreći: Ostani s nama, jer je dan nagnuo i blizu je veče. I uđe da ostane s njima. I dok on sjeđaše s njima za trpezom, uzevši hljeb blagoslovi i prelomivši ga davaše im. A njima se otvoriše oči i poznaše ga. I on posta nevidljiv za njih. I rekoše oni jedan drugome: Ne goraše li srce naše u nama dok nam govoraše putem i dok nam objašnjavaše Pisma? I ustavši onoga časa, vratiše se u Jerusalim, i nađoše okupljenu Jedanaestoricu i one koji bijahu s njima. Koji govorahu: Zaista ustade Gospod, i javi se Simonu. I oni ispričaše šta bi na putu, i kako ga poznaše pri lomljenju hljeba.

Sveti Teofan Zatvornik: Misli za svaki dan u godini – utorak Svetle sedmice

Judejci su pokušali da svetlost Hristovog Vaskrsenja zamagle maglom laži: „Ukrali su ga učenici“. Međutim, tu niskost je bilo lako savladati, i istina je pobedila. Ipak, ni posle toga vremena vrag ne prestaje sa pokušajima da zamagli sunce Vaskrsenja. Ni to ne treba da nas smućuje! Od oca laži šta bi se moglo očekivati osim laži? On je mnoge od svojih saradnika naučio te su napisali čitave knjige protiv Vaskrsenja. Ta magla je knjigama i rasejana. Vi, pak, ne uzimajte loše knjige pa se nećete pomračiti. Ako se i desi da slučajno naiđeš na takvu knjigu, uzmi kao protivotrovno sredstvo dobru knjigu da bi osvežio glavu i prsa. Postoji, međutim, i druga magla od neprijatelja – u pomislima. Ali, i ona će se odmah razvejati kao dim od vetra putem zdravog hrišćanskog rasuđivanja. Prohodi sa rasuđivanjem sve što se desilo i lako ćeš, kao na svetlosti dana, uvideti da se sve to nije moglo ostvariti ničim drugim do silom Hristovog Vaskrsenja. To ubeđenje će za tebe biti tvrđava sa koje ćeš, utvrdivši se, lako odbijati i pobeđivati neprijatelje istine.

SPC

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime