Спрам речи грчких новинара, патријарх Вартоломеј, говорећи о РПЦ, више се чак ни не прави да влада језиком дипломатије.

29. октобра 2021. године поглавар Цариградске Цркве патријарх Вартоломеј је изјавио да га “баш брига” што је Руска Православна Црква избацила његово име из својих диптиха, јавља грчко издање «Мakeleio».

Наступајући на дешавању у Њујорку, које је организовано од стране Архиепископије Фанара у САД, патријарх Вартоломеј је рекао да је већ давно имао жељу да дá “аутокефалност” “украјинској цркви” и грађанима наше државе.

“Наша украјинска браћа су хтела да имају своју Помесну Цркву и, ако дозволите, националну и да не зависе од Москве, да не буду узнемиравани од стране Москве”, – рекао је он.

Али када је “аутокефалност” ПЦУ била дата, онда су се представници Руске цркве, по речима патријарха, “наљутили и прекинули општење са васељенским патријархом, избацили име из диптиха и не разумеју ме. Рећи ћу на то – да баш ме брига! Да!”, – изјавио је поглавар Фанара.

Патријарх Вартоломеј је употребио речи «Σκασίλα μου», које су жаргонске. Управо зато су његове речи изазвале смех код учесника догађаја, међу којима је било доста ауторитативних чланова грчке дијаспоре у САД.

Новинари су прокоментарисали речи патријарха Вартоломеја у том смислу да “чак није ни глумио да влада дипломатски језиком.

Раније је УПН писало да, спрам речи поглавара Фанара, он је у обавези да руководи Помесним Црквама као старији брат.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име