Научници су уз помоћ модерне технологије успели да открију који састојци су се налазили у вину које се чувало у амфорама пронађеним на дну мора.
АМФОРЕ ПРОНАЂЕНЕ НА ДНУ МОРА у близини луке Сан Феличе Чичеро, научницима су откриле детаље о начинима производње вина током I и II века нове ере.
Древни Рим био је познат по производњи вина – које су пили сви, а посуде извађене из мора током истраживања спроведених 2018. године, научницима су помогле да одгонетну како је прављен овај цењени напитак.
Научници су то урадили уз помоћ најсавременијих лабораторијских техника и комбинације хроматографије и масене спектрометрије, као и различитих начина одвајања и идентификације хемијских маркера у материјалу – у овом случају органских остатка у амфорама.
Један од начина подразумевао је и испитивање остатака полена који је остао заробљен на дну ових посуда за вино. Оваква врста анализе већ је рађена, иако не често, а аутори студије истичу да готово никада није рађена са циљем да се разуме шири историјски контекст артефакта.
Пажљиво проучавање полена винове лозе открило им је да су амфоре коришћене за прављење и црвеног и белог вина, као и да су током процеса коришћене локалне биљке – иако није сасвим јасно да ли су у питању биле припитомљене врсте.
Један од интересантнијих трагова каже да је коришћен и бор, чија намена још увек није прецизирана али се претпоставља да је коришћен за добијање специфичне ароме вина. Kатран – у коме се налазио и бор – научницима је указао на порекло из Kалабрије или можда са Сицилије.
Национална географија