Повратак икона Скопљу означио је последњи део на дугом, десетогодишњем путу са „многоструком међуинституционалном и међународном сарадњом“, рекла је албанска министарка културе Елва Маргарити, додајући да је Тирана тиме показала посвећеност „борби против трговине предметима културног наслеђа“, преноси АП

Министарка културе Северне Македоније Бисера Костадиновска захвалила је албанским властима.

Церемонија примопредаје одржана је у Националном историјском музеју у албанској престоници Тирани, али детаљи о иконама нису саопштени.

Албанске власти у Тирани заплениле су 2013. године више од 1.000 украдених верских и секуларних уметничких дела од 15. до средине 20. века и ухапсиле двојицу мушкараца за које се сумња да су планирали да их продају у иностранству.

Иконе, фреске и други предмети узети су из цркава и културних центара на југоистоку Албаније и у суседној Северној Македонији, наводи се у саопштењу албанске полиције.

Скопље је званично поднело захтев за враћање икона 2018. године, а министарства две земље су 2022. године потписале споразум о повратку украдених предмета на заједничком састанку влада у Скопљу, првом те врсте у региону.

За многе иконе и друга уметничка дела у Албанији верује се да су опљачкана из цркава и других места, посебно током анархије која је владала у тој земљи 1997. године, пише АП.

 

 

Спутњик

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име