Молебан Братства Светог Мојсија Црног написан у традиционалном облику православног акатиста, са 13 одељака који је написала монахиња Катрин Вестон и издат је прошле године са благословом нашег митрополита новограчаничког Лонгина.

Сваки од одељака акатиста је посвећен заједничком искуству заробљених Африканаца или америчких домородаца („Индијанаца“) или појединачним животима који су заблистали због њихове посебне посвећености Исусу Христу.

*

У спомен на љубљену мати Михаилу (Телму) Алтшул

Тон 8

Кондак 1

О, Господе, који си пристао да те као роба продају за 30 сребрњака у Промислу Твом за искупљење свих Нојевих синова отклањајући тако срамоту Африканца продатих у ропство у америчким земљама верујући у Твоје бескрајно саосећање ми вапијемо к теби:

Сети се, милостиви Спаситељу, душа оних који су умрли у горком ропству

и чуј молитвено заступништво америчких светих Твојих знаних и незнаних

Икос 1

Анђели беху запрепаштени виђењем бродова робова који пристају на обале Африке, те моћнe земљe која прехрани јеврејску деца у древне дане. Она их негова кроз године глади скупљајући њихове сузе и зној када над њима беху стављени окрутни господари; ипак се умножише и израстоше јаки. Небо је плакало видећи пљачкаше издалека како пристају уз обале Африке, те моћне земље која је држала бебу Спаситеља у свом светом загрљају. Она га је заштитила од убице краља Ирода који побесне у љубомори  на краља ривала. Небо је плакало, видевши како се пљачкаши договарају са људима који краду саплеменике, злочесто се договарају око цене људског меса док су села и породице растављени. Јадиковање и горки плач као Рамалин у старе дане  се зачу.

Сети се, милостиви Спаситељу, душа оних који су умрли у горком ропству

и чуј молитвено заступништво америчких светих Твојих знаних и незнаних 

Кондак 2

Пролазећи кроз врата без повратка твоји синови и кћери умреше за тебе, Мајко Африко. Прођоше кроз ватру и воду: гвожђе искушења и суђење морем, али не нађоше место покоја. Два милиона твоје деце је умрло на мору и шест пута два милиона стигло у своју земљу изгнанства и горке смрти. Уздајући се у твоје искупљење, о Господе који и на врапце гледа и броји наше власи, кличемо: алилуја!

Икос 2

За разлику од арке коју је Ноје саградио по заповести Твојој за спас неколицине, робовске лађе ношаху многе које су њихова браћа продала, као Јосифа, у ропство уништења. Јосиф је продат Исмаилови синовима за 20 сребрника, а синови и кћери Африке продани су за ножеве и пушке и посуде и памучно платно. У потпалубљу бродова сањаше о отвореном небу; сневаше села своја и славља своја и сав живот који су икада знали. Кад се пробудише у смраду тамне влаге јадом застењаше. Неки су плакали: где је Врховни Творац коме смо се верно клањали ? Неки плакаху: где је Алах Свемилостиви ? Неки плакаху: где је наш најслађи Господ Исус? Ко ће нас избавити од наше горке судбине? Трбуси младих жена набујаше од  семена њихових отмичара и невини се зачеше. Али иако су им браћа зло сковала ропство њихово, од почетка Ти си имао план искупљења.

Сети се, милостиви Спаситељу, душа оних који су умрли у горком ропству

и чуј молитвено заступништво америчких светих Твојих знаних и незнаних 

Кондак 3

Кад амерички домородачки народи видеше сјајне кануе на ветар како стижу са изласком Сунца показали су гостопримство својим новим гостима. Једном су Абрахам и Сара у замену за гостопримство добили сина, али ови староседеоци у замену за гостопримство добише кугу и смрт. У замену за њихово поверење добише прекршене уговоре и суђења сузна. Али теби, Свевидећи Господе који ће обрисати све сузе са очију оних који те воле певамо: алилуја!

Икос 3

Староседеоци и домородачко дрвеће су грубо ишчупани из корена да би се направило места за насељенике и њихов нови начин живота. Посла је било много, а радника мало; од острвског царства до обала Африке, људи су довођени и приморани на рад. Заменили су домаће синове и кћери својима; заменили су природно дрвеће пиринчем и дуваном, памуком и трском. Призивали су Твоје име у црквама и у тихим лукама и бујним химнама и шапатом на ветру. Древни брод Цркве са својим теретом мудрости Запад је изгубио у олуји на мору – мудрост како да те обожава кроз живот покајања и смирења. Ови нови насељеници држали су се стихова и фрагмента Светог писма као они древни људи што, неки на даскама а неки на комадима потпољеног брода, једном избегоше опасност на мору. Али делимично Јеванђеље није осудило превару староседелаца и оптерећивање Африканца тешким теретом ропства.

Сети се, милостиви Спаситељу, душа оних који су умрли у горком ропству

и чуј молитвено заступништво америчких светих Твојих знаних и незнаних

Кондак 4

На пољима Вирџиније трудећи се за окрутног и сумњичавог Тому, твој мученик Језекиљ се трудио у врелини дана. Али под светлошћу звезда он и његова браћа Африканци окупише се да оживе у молитви. Томин отац је отишао у шетњу у прохладно вече и чуо Језекиљев глас, подигнут у молитви: „О, Боже, промени срце господара мога и избави ме из ропства да бих уживао слободу синовства у Теби.“ Следећег је дана Језекиљ нестао, убијен од господара за кога се молио, иако су његови сународници Африканци и даље могли понекад га још увек чују како се моли у мочвари. О, Спаситељу, за овај његов глас молитве који се није могао ућуткати кличемо ти: алилуја!

Икос 4

У сеоском крајолику Флориде, о Спаситељу, твом мученику Мартину је тирански господар забранио да се моли или да држи било каква окупљања. Он и његови сународници Африканци су се ипак често састајали, Господе Исусе, да хвале твоје име. Када је сваки од вођа ухапшен, као Павле из дана писма, добио би траке на својим недужним леђима. Због молитве у радосном скупу са светима Твојим, Мартин је бичеван до смрти, како би била стављена тачка на видљиве службе. Његова крв уз Језекиљеве вапаје са земље допире до ушију Твојих, о Господару над војскама. Као што некад Каин уби Авеља, љубоморно желећи да задржи своју надмоћ првог сина, тако и Каинови синови не препознавши своју браћу по телу и крви, рођену из утробе исте Мајке Земље убише Језекиља и Мартина не обазирући се на закон Твој. Али, коначно ослобођени, мученици Твоји приносе ти непрестану хвалу и ми певамо са њима:

Сети се, милостиви Спаситељу, душа оних који су умрли у горком ропству

и чуј молитвено заступништво америчких светих Твојих знаних и незнаних

Кондак 5

Андреј из Саване, који је одговорио Твом јеванђеоском призиву да буде поново рођен,  био је први међу афричким служетиљима Речи и први међу онима који пролише крв за Тебе, о Спаситељу, на америчком тлу. Са силом раних исповедника рече: „Радујем се не само бичевању, него и мучеништву за Исуса Христа!“. Он је био стена на којој си Ти био у стању да успоставиш заједницу своју немучену завишћу или поносом. За ово вапијемо Теби: алилуја!

Икос 5

Андреј и његов брат Самсон беху изведени пред судије, два пута затворени, у опасности од својих комшија, у опасности од лажне браће. Претучени од педесеторице из свог стада неустрашиво проливање духа храбрости посташе. Проповедник Џејмс је издржао ударце бичем до крви не савијајући колена на заповест да заустави своју молитву. Проповедник Исак за молитву није само бичеван, већ су му сланом водом спирали крвава и изранављена леђа. Џозеф и Џудина мајка и сви они са њима молили су господара да их ослободи; њихов надзорник их је везао за колац како би извршили своје крваво дело. Муж Кандаке, који се молио снажним гласом, није могао бити утишан или сломљен. И онај који је могао све у Христа који га снажи је узвикнуо:“Мој господар је био одлучан да бичем избаци Дух из мене, али он то никада није могао учинити. Што више шиба, то ме је више Дух чинио отпорним на бичевање!“ Душо моја, савршена љубав изгони страх!

Сети се, милостиви Спаситељу, душа оних који су умрли у горком ропству

и чуј молитвено заступништво америчких светих Твојих знаних и незнаних

 

БИЋЕ НАСТАВЉЕНО

 

ИЗВОР: https://mosestheblack.org/resources/akathist-savior-healer-wounds-slavery/

ПРЕВОД: Давор Сантрач

Објављено: На Светог Саву Освећеног 2022.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име